Saphier Regina: Az Orvosképzés Online Jövője – Karolinska Kurzusok az edX Platformon

Saphier Regina:  Az Orvosképzés Online Jövője – Karolinska Kurzusok az edX Platformon

 

Karolinska_on_edX

 

Online Oktatási Konferencia lesz Budapesten, 2014 Április 15-én, és a facebook oldalukon találtam egy jó kérdést:

“Te szívesen mennél olyan orvoshoz, aki a laptopja előtt tanulta meg a szakmát?”

Ezek jutottak eszembe a kérdés láttán:

Szívesen “mennék” olyan orvoshoz (bár nem szívesen megyek orvoshoz), aki annyira otthon van a neten, hogy online rendel. Az orvoslás 100%-ban “személyes” jellege számomra nevetséges. Nem elég, hogy feleslegesen teszik ki a betegeket (és az orvosok önmagukat) esetleges kórházi fertőzéseknek a rendelőkben és a kórházakban (melyek néha halálosak is lehetnek), de ráadásul az emberek rengeteg utazgatás után órákat ülnek a várókban, hogy aztán 5 percig se figyeljenek rájuk rendesen, amikor bejutnak.

Olyan orvosokkal találkoztam itthon, akik nem olvastak angolul friss orvosi szakirodalmat online, és tőlem kértek up to date cikkeket. Számomra ez elborzasztó. Ha egy magyar orvos egy Coursera szerű rendszerben, itthonról képezhetné magát, az nem pusztán a tudását és online jártasságát fejlesztené, de ráadásképpen ez a fajta képzés fellazítaná a kőkorszaki urambátyám rendszert, és eltörölné az orvosok gyakori téveszméjét a saját felsőbbrendűségükkel kapcsolatban. Orvos vagy, ember vagy, szolgáltatsz, pont.

Természetesen vannak esetek, amikor a személyesség elengedhetetlen, ugyanakkor a mobil eszközök elterjedtsége és fejlődése kapcsán, még a diagnosztika területén is komoly változások várhatóak… Minek orvoshoz menni, ha egy okostelefon tesztet is végezhetünk és skype-on megbeszélhetjük az orvossal, hogy van baj, nincs baj, mi legyen…

Ezért nagyon fontos, hogy egy olyan minőségi kutatóintézet, mint a Karolinska Institutet az edX platformon (melyet a Harvard University és a Massachusetts Institute of Technology avagy az MIT hozott létre) világszínvonalú orvosi tananyagokat tett (tesz) elérhetővé, angolul, online és ingyen. Ez a jövő! Sőt, immár ez a jelen: https://www.edx.org/school/kix

A legjobb az lenne, ha létrejönne egy új hazai orvosi egyetem, mely többek között az ilyen csúcsminőségű nemzetközi online kurzusokra építi elméleti képzéseit (a gyakorlati képzéshez természetesen globális profik által szigorúan ellenőrzött intézményi körülmények kellenek). Fontos lenne, hogy ennek az új egyetemnek minden rezidense online is rendeljen, ingyen, angolul és magyarul is. Ez a megközelítés az online kulturális intelligenciát fejlesztené. Ha jók, akkor később egy “Google Helpout” jellegű egészségügyi rendszer is kiépülhetne, mely lehetővé tenné a jól képzett magyar orvosoknak, hogy online és globálisan szolgáltassanak és keressenek. Egy ilyen program látványosan növelné a hazai ellátás színvonalát, több orvos maradna itthon, és megoldanánk rengeteg finanszírozási problémát is. De ugyebár én csak egy blogger vagyok, nem miniszter, nem államtitkár, nem katedra koptató professzor… sajnos a miniszterek, az államtitkárok és a professzorok általában (de tisztelet a kivételnek) nem a használható, érdekes, előrelátó és kreativitást igénylő vízióikról híresek… Ettől függetlenül a változást szerencsére nem lehet megállítani, és bár hozzánk minden lassan jut el, azért ma gyorsabban ér ide a tudás, mint 10 éve.

Update (January 11, 2015): “students acquire knowledge and skills through online and offline eLearning as well as or better than they do through traditional teaching” (Imperial College London, review commissioned by the World Health Organisation, ScienceDaily)

edX — How it Works

 

 

Advertisements

Tell me what you think!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: